Uppdatering

Sedan ett par månader tillbaka har det funnits en uppmaning om att uppdatera programmet för min blogg. Jag var på väg att göra det i början på januari, men så blev det inte. När jag tryckt på den uppmanande texten att uppdatera, börjar den med ytterligare en uppmaning. Spara all data i en backup!

Jaha, och hur gör jag det? Det stod det inte ett ord om. Frustration och oro. Innebär det att jag kan förlora alla inlägg när jag uppdaterar? Ingen aning, så jag lade ner det hela för stunden. Kändes liksom väldigt osäkert. Och vetskapen om att de flesta tolvåringar säkert vet hur man gör en backup på all data, kändes så där kan jag säga.

Varje gång jag varit inne på min blogg, för att skriva något nytt om mitt liv, har den där förbaskade uppmaningen fullkomligt skrikit åt mig. UPPDATERA! Och visst, jag måste till slut göra det.

I fredags frågade jag en kollega om hur gör man. Bara att gå på inställningar sa han. Och det gjorde jag. Inte ett enda ord om backup. Massor av annat som också verkade invecklat fanns där. Men ingen backup funktion. Tillbaka till ruta ett.

Lika bra att googla frågan då. Borde finnas någonting om det, kan ju inte bara vara jag som sitter där som ett räddhågset frågetecken. Mycket riktigt så fanns det flera sidor med hur det går till. Och en sida såg extra bra ut, så den gick jag in på och började läsa.

Blev jag säkrare och minder orolig tror ni. Glöm det! Visserligen stod det exat hur jag skulle göra. Gå in på verktyg och exportera. Ha! Busenkelt! Tills jag fortsatte läsa ja! Det stod dessutom att jag borde testa på testsidan först utifall…… Eller så kunde jag vara en av de kyliga och uppdatera ändå. Vilken sabla testsida då? Driver de med mig.

Igår tröttnade jag och bestämde mig för att nu skulle det uppdateras. Men efter alla konstiga uppmaningar om backup och testsidor, var jag väldigt osäker. Så för säkerhets skull kopierade jag alla bloggar och sparade i Word dokument. Tog en stund att göra, men jag ville inte förlora allt jag skrivit.

När allt var kopierat, gick jag in på verktyg och exportera. Några sekunder senare fanns det en backup fil sparad på min dator i något konstigt filformat. Vem hittar på alla obegripliga bokstavskombinationer inom datavärlden? Kändes som om programmet lipade åt mig efter all tid med att kopiera det jag skrivit hittills.

Nu var det bara att uppdatera, så jag tryckte på ikonen för uppdatering. Ytterligare några sekunder senare, visas en sida som hälsade mig välkommen till den uppdaterade versionen av programmet. Jaha, ska jag läsa en massa först eller vadå? Uppdateringen, vart tog den vägen? 

Längst ner på sidan fanns det en sån där ikon igen. Gå till startsidan, stod det. Vad nu, tänkte jag, måste jag börja om? Nåja, bara att lyda den nya uppmaningen då. Så jag tryckte på den där fåniga ikonen och förväntade mig att komma tillbaks till den gamla retfulla uppmaningen om att uppdatera.

Tror ni att det blev så? Inte då! Allt var nytt och uppdaterat och snyggt. Sammanlagt hade det tagit mig mindre än en minut att göra en backup och en uppdatering. Snopen, satt jag där förundrad över hur enkelt allt egentligen var. 

Nästa gång det ska uppdateras vet jag däremot inte hur det är med den där testsidan i alla fall, så något frustrerad är jag dock fortfarande. Jag vill bara blogga, inte studera till data expert. Tydligen krävs en viss kombination av de två, suck.